Ahogy a szem a lélek tükre, úgy a vér a testé. Avagy miről mesél egy vérvizsgálat?

Egészségügyi problémája van, és a fennálló tünetek alapján az orvosa nem tud egyértelmű diagnózist felállítani? Ebben az esetben úgynevezett laborvizsgálatokra, főként vérképelemzésre fogja Önt elküldeni. A vérképelemzés alappillére a vérvétel, hiszen csak a levett vért tudják elemezni, vizsgálni.

Ha magán vérvételre megy, akkor bár pénzbe kerül, de sokkal gyorsabban hozzájut a laborvizsgálatok eredményeihez, mint normál körülmények között.

Tudjuk, hogy ez sok esetben akár életet is menthet.

Az orvosok általában nemcsak egy-két tételt jelölnek meg a vérvételi beutalón, hanem általában az úgynevezett kisrutin vagy nagyrutin kulcsszavakkal emlegetett teszteket kérik a magán vérvétel során.

Ha a kezünkbe kapjuk a laborvizsgálat eredményét, akkor általában tanácstalanul olvassuk a hosszú listát. Hiszen nincs rajta feltüntetve, hogy betegek vagyunk-e vagy sem. Megállapították a bajunkat vagy sem. Jó, ha tudjuk, hogy a laborvizsgálatok eredményei a beteg adottságainak, panaszainak, illetve az egyéb feltáró vizsgálatok eredményeinek függvényében értékelhetőek ki pontosan. Tehát a laboreredményen feltüntetett számok csak tájékoztató jellegűek, ne temesse magát azonnal, ha a referenciaértéktől eltérő számot lát.

Ha mégis tudni szeretné, hogy mit takarhatnak ezek a számok, akkor lássunk néhány fontosabb tételt a listából. Ha alaposan megvizsgálja a laborleletét, akkor láthatja, hogy megtalálhatóak rajta az adott laboratórium által használt vizsgálati módszer normálértékei, így az eltérések könnyen követhetőek.

Az orvos leggyakrabban kis vérképet kér, amiből a vérsejtek, vérlemezkék, hemoglobin és hematokrit mennyiségére és arányaira vonatkozóan lehet következtetéseket levonni. Az úgynevezett differenciál vérkép a fehérvérsejtek típusaira vonatkozóan nyújt számadatokat. Például a fehérvérsejtek számának alakulása utalhat bakteriális, gombás fertőzésekre, de akár különböző élősködők szervezeten belüli jelenlétére is. Tehát az átlagostól eltérő eredménytől nem kell azonnal megijedni, inkább el kell újra végeztetni a vizsgálatot bizonyos idő elteltével.

A vörösvértest-süllyedés főként gyulladásos állapotokra utal, ami vérszegénységet vagy rosszindulatú elváltozásokat is megmutathat. A légzési gázok szállításában résztvevő hemoglobin által termelt bilirubin felhalmozódása veszélyes lehet bizonyos szervekre.

Az egyik legismertebb vérvizsgálati tétel a vércukorszint, mely a kezdődő cukorbetegségre mutathat rá. A cukoranyagcsere működésének elégtelenségeire is a hemoglobin érték mutathat rá. A szívproblémák kockázatának feltárásában segítséget adhat a triglicerid és a koleszterinszint mérésének eredménye. A karbamid értéke a veseműködés problémáira utalhat. De a laboreredményekből lehet következtetni a hasnyálmirigy vagy a pajzsmirigy állapotára is. Sőt a termékenységet befolyásoló különböző hormonvizsgálatok eredményei is vérből nyerhetőek.

A magán vérvétel során szerzett laboreredménnyel mindenképpen keresse fel orvosát, ne alkosson magának diagnózist. Az orvosa az esetek túlnyomó többségében meg fogja nyugtatni, hogy aggodalomra semmi ok. Ha meg mégis talál valami eltérést, akkor majd további vizsgálatokat fog kérni, hogy tökéletes diagnózist tudjon az ön számára felállítani.

Scroll to Top

Kedves Pácienseink!

Szeretnénk felhívni figyelmüket, hogy Laborvizsgálati áraink Május 1.-től változnak.