7 ok, hogy miért menjünk magán rendelőbe már vérvételre is

Bizonyára mindenki részesült már élete során orvosi ellátásban – ha másért nem, ellenőrző szűrésen járt –, így rendelkezik saját élményű tapasztalattal. A szerencsésebbek kellemessel, a pechesebbek kedvezőtlennel. Ki-ki vérmérséklete, lehetőségei, elköteleződése illetve egyéb okok miatt vagy bizalmat szavaz az állami ellátásnak, vagy szerencsét próbál magánintézményben. Az elmúlt években általánossá váló tendencia, hogy a tünetekkel, panaszokkal, betegségekkel küszködők szívesebben fordulnak problémáikkal magánrendelésekhez, mint állami intézményekhez.  Városi legendák szólnak úgynevezett hagyományos rendeléseken tapasztalt kellemetlen, kényelmetlen, méltatlan körülményekről. Az orvosi ellátás megítélése relatív ugyan, hiszen mindenkinek, orvosnak, nővérnek, páciensnek egyaránt vannak jó és kevésbé jó napjai, ezzel együtt mostanra kialakulóban van egy gyakorlati igény a betegek részéről, ami inkább magánrendelések irányába tereli őket. Miért?

Vegyük sorra a 7 legkézenfekvőbb okot:

  1. Időt rabló sorban állás. Hagyományosan a vérvételre készülők már jóval a rendelő nyitása előtt elfoglalják várakozóhelyeiket abban a reményben, hogy inkább előbb, mint utóbb kerülnek sorra. Idejüket beszélgetéssel, olvasással, zenehallgatással, rejtvényfejtéssel töltik, nem egészen önkéntes alapon. Magánrendelésen az előre egyeztetett időpontban elég megjelenniük, és csupán a ténylegesen vérvétellel töltött néhány perc múlva, dolguk végeztével távozhatnak.
  2. Mint ahogy más vizsgáltra, így laborvizsgálatra sem szükséges hónapokkal előbb bejelentkezniük, néhány napon belül kapnak szabad helyet a magán vérvételre, ez biztos.
  3. Az idő pénz! A magánrendelők előjegyzésre dolgoznak, ami által tervezhetővé válnak a páciensek napjai. Való igaz, hogy az ellátásnak anyagi vonzata van, de úgy tűnik, megéri a ráfordított költség, ami időtényezőként térül meg. Egyik oldalon pénzbeli kiadás, másik oldalon időbeni bevétel. Már csak azért is, mert ha igénylik, megbeszélés szerint, amint megérkezik az eredmény, rögtön átnézi és véleményezi egy szakorvos, ezért – amennyiben nincs teendő – külön nem szükséges újra felkeresni a magán vérvételi rendelést.
  4. A vért vevő szakképzett nővér a magánrendelésen beszélget a páciensekkel, mert jut ideje rá. Kikérdezi őket a panaszaikról és ezeket jelzi a szakorvosnak, aki ennek alapján kiegészítő vizsgálatokat is kilátásba helyezhet a pontos diagnózis felállítása, vagy a gyógyulóban lévő betegségek lefolyásának nyomon követése érdekében. Így ráadásul külön sorban állástól kíméli meg a pácienseket.
  5. A háziorvosnak, betartandó kompetenciahatára – adott témában – megköti a kezét, a magánrendelőkben viszont arra a vizsgálatra vesznek le vért, amire szükség lehet. Teljes körűen, nem csak részleteiben.
  6. A vérvétel nem futószalagon történik, annyi időt szánnak a páciensekre, amennyit igényelnek. Ez bizalmi kérdés, ami jelentősen növeli komfortérzetüket.
  7. A legtöbb, legáltalánosabb vizsgálat eredménye még aznap megérkezik, így a kapott értékek ismeretében haladéktalanul megtehetők a szükséges lépések.

Most, hogy a leggyakoribb szempontokat végigvettük, érdemes mérlegelni, és a várható előnyök ismeretében dönteni. A pontos magán vérvétel árakról – mert az is szempont – intézményünk honlapján tájékozódhat.