Amikről a nők csak egymás között beszélnek: a leggyakoribb nőgyógyászati problémák.

A férfiak szerint a nők egymás között kizárólag táskákról, cipőkről, ruhákról beszélgetnek, na és persze a hüvelygombáról, melyet egy fantasztikus reklámnak köszönhetünk. Sajnos ez azonban nem felel meg a valóságnak, mert még a hölgyek sem beszélgetnek eleget a nőgyógyászati problémáikról. Mivel némelyik eleinte tünetmentes, ezért gyakran későn látja orvos a beteget, megnehezítve, súlyosabb esetben lehetetlenné téve ezzel a gyógyulási folyamatot. Összefoglaltuk a leggyakrabban előforduló női betegségeket, hogy segítséget nyújtsunk a hölgyeknek és arra ösztönözzük őket, hogy szükség esetén ne halogassák a szülész-nőgyógyász szakember felkeresését:

  • Menstruációs zavarok: persze nem mindegy, hogy milyen életkorban fellépő zavarokról beszélünk, hiszen mást jelent egy kamaszlánynál fellépő rendszertelen vérzés, amikor még nem alakult ki a szabályos ciklus és mást jelent egy felnőtt nő esetében. Mindenképpen oda kell figyelni a késő, a túl gyakran jelentkező, vagy a túl erős vérzésre szintúgy. Ha nem egyszeri esetről van szó, mindenképpen ajánlatos  szülész-nőgyógyászhoz fordulni.
  • Fertőzések: legsűrűbben előforduló fajtájuk a hüvelyi fertőzések, melyek több okból is bekövetkezhetnek. Maga a hüvely savas pH-értékű, így nem engedi a baktériumok elszaporodását. Akkor van gond, amikor felborul a hüvelyflóra egyensúlya és ez az állapot kedvez a különféle betegségek kialakulásának. A kialakult fertőzés néha gyenge tüneteket produkál és egy gyenge folyás nem is mindig jelent betegséget. De ha a folyás erősebbé válik, vagy egyéb tünetekkel párosul, mindenképpen forduljunk szülész-nőgyógyász szakorvoshoz. A kezeletlen fertőzés, gyulladáshoz, a makacs gyulladás pedig akár meddőséghez is vezethet.
  • Méhszájseb: köznyelven ugyan így nevezzük ezt a betegséget, de igazából nincs szó hámhiányról, azaz sebről. A méhnyak és a hüvely két különböző típusú hámsejtjeinek találkozásánál kialakulhat bizonyos elváltozás, melyet általában méhszájsebnek nevezünk. Ebben az esetben is közrejátszik a hüvely savas közegének megváltozása, lúgosabb környezetben hamarabb létrejön ez a jelenség. A kialakult elváltozás mindenképpen orvosi ellenőrzést igényel, mert ha elhanyagoljuk, akár méhnyak rák kialakulásának a veszélye is felléphet.
  • Ciszták: a ciszta szó valójában valamilyen folyadékkal telt tömlőt jelent. A kialakulásának több oka is lehetséges és többféle betegséget is jelezhet, ezért nagyon fontos szülész-nőgyógyász fordulni, aki eldönti, hogy adott esetben szükség van e egyáltalán kezelésre vagy sem.
  • Kismedencei gyulladások: így nevezzük összefoglaló néven a méh, a petefészek és a petevezeték gyulladását. Mivel alhasi fájdalommal jár, viszonylag jól felismerhető, mégsem kerül a beteg időben orvoshoz, ami súlyos következményekkel járhat.

Mint látjuk, elég sok olyan nőgyógyászati probléma létezik, amely megnehezíti a hölgyek életét. Rohanó világunkban a saját egészségünk sokszor háttérbe szorul, és már csak akkor megyünk orvoshoz, amikor nagyon muszáj. Sok nő szemérmességből nem keresi fel nőgyógyászát, pedig sok esetben a súlyosabb betegségek is megelőzhetőek lennének egy időben elvégzett szűrővizsgálattal. Hölgyeim, egy csöppnyi odafigyelésen, akár az életük is múlhat.