Az ideggyógyászat nem a pszichiátria – avagy mit vizsgálnak a neurológián?

A neurológia az idegrendszer megbetegedéseivel foglalkozó orvosi terület. Sokan összekeverik a pszichiátriával. A neurológián a szervi bajokat próbálják feltárni, a testi panaszokat orvosolni. A neurológus szakorvos az agy, a központi idegrendszer, az agyi idegek, valamint a vegetatív és a perifériás idegrendszer megbetegedéseivel foglalkozik.

Amennyiben önnek gyakran van migrénje, alvászavarokkal küszködik, gyakori álmatlanságban szenved, vagy esetleg egyik pillanatról a másikra mély álomba merül, mindenképpen sürgősen menjen el a neurológia magánrendelésre Budapesten.

De ha kóma vagy stroke sújtotta, akkor az utókezelését is neurológus tudja megfelelően végezni. Agy- vagy gerincvelő-daganat, esetleg agyhártyagyulladás esetén is Budapesten, a neurológia magánrendelésen tudják önnek a leggyorsabb segítséget nyújtani. Amennyiben Parkinson-  vagy Huntington-kór, esetleg Sclerosis multiplex gyanúja áll fent, akkor a lehető legsürgősebben forduljon neurológushoz.

Ha ezeknél a komoly betegségtüneteknél enyhébb tüneteket, például izom-megbetegedést, erős izomfájdalmat érez, akkor is érdemes felkeresnie a neurológia magánrendelést Budapesten.

Ahogy látja, nagyon széleskörű azoknak a betegségeknek a sora, amelyekkel a neurológia foglalkozik és a fent említett megbetegedések még közel sem fedik le az összes lehetséges tünetcsoportot. A neurológus szakorvos gyakran konzultál számos más orvosi szakterülettel, hiszen bizonyos megbetegedések szükségessé teszik azt. Például a daganatos megbetegedések esetén onkológussal, stroke esetén a kardiológussal, demencia esetén a pszichiáterrel kell konzultálnia. Az is előfordul, hogy több szakterületről kell a konzíliumot összehívni.

Mi történik a neurológiai vizsgálat során?

A legelső a panaszok pontos tisztázása és az anamnézis, azaz a kórelőzmény részletes feltárása. A neurológus feladata, hogy a jól irányzott, pontos kérdésekkel a legprecízebben megtudja a fontos információkat a betegről, a betegség körülményeiről.

Önnek, mint betegnek csak annyi dolga van, hogy az összes rendelkezésre álló korábbi orvosi leletét magával viszi. Ne csak azokat vigye, amiről úgy gondolja, hogy a legfrissebb és a leghelytállóbb. A neurológus szakorvos a korábbi leletekben is találhat olyan információt, aminek segítségével könnyebben feltárható az ön problémája.

Fontos még, hogy ne bújja a szakkönyveket, ne állítson fel önállóan diagnózist, inkább próbálja meg saját szavaival ismertetni a tüneteit. A többi a neurológia magánrendelés Budapest szolgáltatást nyújtó szakember dolga.

A kórelőzmények feltárása után következik az úgynevezett fizikális vizsgálat, mely során a neurológus tetőtől talpig megvizsgálja a beteget. A vizsgálat során számos mókás eszközt is használ, például reflexkalapácsot és hangvillát. Ezeknek az eszközöknek a segítségével akár pontosan meg is tudja határozni a megbetegedés helyét, például az agy vagy a gerincvelő esetében.

Számítson rá, hogy a neurológia magánrendelésen végzett vizsgálat akár egy órát is igénybe vehet. Szánja rá az időt, megéri, hiszen akár az élete, vagy a jobb életminősége múlhat rajta.