Itt az ősz, és támadnak a bacilusok!

Itt van az ősz, itt van újra,
S szép, mint mindig, énnekem.
Tudja isten, hogy mi okból
Szeretem? de szeretem.
(Petőfi Sándor)

Az ősz gyönyörű, ahogyan legnépszerűbb költőnk, Petőfi Sándor is írja, oly gyakran idézett versében. Igen ám, de az ősz nagyon sokaknak nem csak örömökkel, hanem kellemetlenségekkel is jár.

Sokakat érintenek a betakarítási, szüreti munkák, amikor is esőben is kint kell lenniük a szabadban, ázva-fázva. A gyermekeknek megkezdődik a tanév, a közösségbe járás, és az ezzel járó utazások időszaka. Ugyanígy számtalan dolgozó tér vissza a szabadságáról, hogy újra bekerülhessen a hétköznapi mókuskerékbe, taposómalomba. A tömegközlekedési eszközök újra zsúfolásig megtelnek, a fűtést még sok helyen nem kezdték el, de olyan hideg azért még nincsen, hogy elég hamar haza lehessen a gyerekeket parancsolni a szabadtéri játékból.

Rengeteg olyan dolog történik tehát ősszel, mely által hajlamosabbak leszünk a felső légúti megbetegedésekre. Jó hír, hogy alapvetően egy kis orrfolyás, egy picike köhögés vagy tüsszögés miatt még nem kell aggódni, csak érdemes fokozottabban odafigyelni a megelőzésre, különösen kisgyermekek és idősek esetén. A meleg, egészen pontosan a réteges öltözködés minden korosztályban nagyon fontos. Az átizzadt ruhát, amikor csak lehetséges, azonnal le kell cserélni! Figyeljen a higiéniára is fokozottabban: közösségben lehetőleg óránként mosson kezet! Nem túlzás, ennyi idő alatt már kóros mennyiségű bacilust fogadhat be! Tömegközlekedés után is melegen ajánlott a kézmosás!

Jó hír tehát, hogy a legtöbb enyhébb felső légúti panasz esetén nem feltétlenül szükséges orvoshoz fordulni. Természetesen, ha nagyon aggódunk, kollégáink ebben az esetben is szívesen segítenek, hiszen fő a biztonság. A legjobb, amit tehetünk azonban, hogy a megfelelően fűtött lakásunkban, tisztán, bebújunk a jó meleg takaró alá, meleg, citromos teát kortyolgatva, és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett, minél többet pihenünk.

Azonban, ha bakteriális fertőzéssel áll szemben, azt antibiotikummal érdemes kezelni, orvosi felügyelet mellett. Ezért főleg, ha ez „visszatérő” állapot, ha hajlamosabb a fertőzésekre, ha nagyon érzékeny a füle, orra, ha gyakran van orrdugulása, ha úgy érzi, „tele van a mellkasa”, érdemes mihamarabb konzultálni az orvosával. A betegségek szövődményei esetén – azaz, ha már volt orvosnál, de nem javul megfelelő mértékben, esetleg rosszabbodik az állapota – természetesen újra érdemes felkeresni a fül-orr-gégészeti magánrendelést.

A Corvin Rendelő fül orr gégészeti magánrendelésén tapasztalt és elhivatott orvosaink az Ön egészségén dolgoznak. Ha visszatérő problémái vannak: gyakran megfázik, hamar eldugul az orra, vagy hajlamos az orrváladékozásra, ha könnyen és gyakran kap torokgyulladást, ha gyakran „feszít a mellkasa”, „sípol vagy zúg a füle”, rossz a hallása, sokat horkol, fullad, vagy nehezen alszik, érdemes eljönnie egy kivizsgálásra akkor is, ha éppen aktuálisan nincsen tünete. Kollégáinknak a fül orr gégészeti magánrendelésen van elegendő türelme, ideje és motivációja ahhoz, hogy alaposan kivizsgálják Önt, és hosszútávon is megoldást vagy enyhülést tudjanak nyújtani a fül-orr-gégészeti problémáira! Bízzon bennünk, szívesen segítünk!