Milyen tünetek esetén forduljon fül-orr-gégészhez?

Fáj a füle, fáj a torka? Elég, ha csak a háziorvoshoz megy? Ha nagyobb a probléma, kihez fordulhat?

Egészségügyi problémájára gyógyírt nyújthat egy fül orr gégészet magánrendelésen dolgozó orvos, azaz a fül-orr-gégész szakorvos.

A legtöbben, ha a fül-orr-gégészet szót hallják, fülfájásra és arcüreggyulladásra gondolnak. Természetesen ennek a szakterületnek a munkája nem csak ezekre a tünetcsoportokra korlátozódik. Ennél sokkal szélesebb körű a betegségek palettája, amelyek kivizsgálásáról a fül-orr-gégész szakorvosok gondoskodnak.

Lássuk az egyes tünetcsoportokat, amelyekkel, ha nem akar késlekedni, akkor a fül orr gégészet magánrendelést érdemes felkeresni

  1. Fülproblémák

Fáj vagy cseng a füle, úgynevezett fülfolyása van, azaz váladékozik a füle, rosszul vagy egyáltalán nem hall, akkor biztosan fülész szakorvosra lesz szüksége. Ugyanis ezek a tünetek más komolyabb betegségekre is rámutathatnak, különböző gyulladásokra, elzáródásokra, rosszabb esetben dobhártya-károsodásra, vagy akár tumorra is utalhatnak. Bizonyos szédüléses tünetek is lehetnek fülészeti eredetűek.

  1. Orrot és garatot érintő megbetegedések

Krónikus orrvérzése van, folyik az orra, vagy be van dugulva, esetleg torok- vagy mandulagyulladása van? Hosszan tartó probléma esetén jó ha felkeres egy fül-orr-gégész szakorvost.

  1. Gégészeti problémák

A gégét érintő megbetegedések komolyabb aggodalomra adhatnak okot. Hiszen a hangszál-betegségek, hangvesztés, fekélyek és gégegyulladás nemritkán tumoros megbetegedések megelőző tünetei lehetnek.

Mi történik a fül orr gégészet magánrendelésen? Mit csinál a szakorvos, ha ellátogat hozzá?

Mint minden szakorvos, a fül-orr-gégész is először kikérdezi a beteget, hogy korábban milyen betegségei voltak, amelyek érintették az adott területet, illetve, hogy milyen kezelések történtek eddig. Ezt követően valamennyi területet vizsgálat alá veti, nem csak a beteg által említett tünettel foglalkozik.

Először a fül külső hallójáratát és dobhártyákat vizsgálja meg, ezt követően hangvillás hallásvizsgálatot fog végezni. Ezután jön az orr vizsgálata. Az orr melléküregeinek kopogtatása segítségével tudja megállapítani, hogy fennáll-e valamilyen gyulladásos tünet. Ha gyulladásra utaló tüneteket tapasztal, akkor az orrváladékot esetenként tenyésztéses laborvizsgálatra küldi, hogy pontosabban meg tudja határozni a bajt okozó baktériumokat. Szükség esetén CT-vizsgálatot is végez.

A torok vizsgálata során a szakorvos megvizsgálja a szájüreget, megnézi a torokmandulát és a kezével külsőleg is megtapintja, hogy nem tapasztal-e rendellenességet. Ezzel együtt a nyaki nyirokcsomókat is kitapintja, hogy megfelelő-e a méretük és formájuk.

Sajnos a vizsgálatsorozatnak a kellemetlenebb részei közé tartozik a gége és a garat vizsgálata. Ezeknél általában Lidocain spray-vel történő érzéstelenítést is alkalmaznia kell a fül-orr-gégész szakorvosnak, hogy minél jobban megkönnyítse a beteg helyzetét.

Mivel napjainkban megnövekedett a daganatos megbetegedések száma a szájüreg, gége és garat megbetegedései tekintetében, ezért elengedhetetlen ezeknél a rákszűrés elvégzése.

Ne aggódjon, jó kezekben van, ha ellátogat a fül orr gégészet magánrendelésre.