Nem csak az időseket sújtják az ízületi betegségek

Ízületi fájdalmai vannak, becsípődött a dereka, esetleg sportolás közben érte sérülés? Ilyen esetekben a reumatológust kell felkeresnie, sőt legjobb, ha Budapesten a reumatológia magánrendelést látogatja meg, így hamar jó kezekbe kerülhet.

Tudja-e, hogy milyen betegségcsoportokkal foglalkozik a reumatológus?

A reumatológiai megbetegedés elsősorban az ízületek, csontok és porcok, illetve az izomzat megbetegedéseit jelenti. Lássuk melyek a leggyakrabb reumatológiai betegségcsoportok!

1.    Ízületi gyulladások

Az ízületi gyulladás elsősorban a középkorúak megbetegedése, orvosi statisztikák alapján nagyobb számban diagnosztizálható a nők esetében. Az ízületi megbetegedések kialakulását más szervek megbetegedésére vezetik vissza. Az ízületi gyulladás okai általában valamilyen fertőzéses megbetegedéshez kapcsolódnak, leggyakrabban az emésztőszervet érintő gyulladás, de lehet húgyúti vagy nemi szervet érintő fertőzés is az okozója.

Melyek az ízületi gyulladás felismerhető tünetei?
  • Izommerevség, mely általában a reggeli ébredéskor tapasztalható. Azt szokták mondani az ízületi problémákkal küzdők, hogy be kell járódnia az ízületeknek, hogy megfelelően tudjanak mozogni és el tudják látni a napi feladataikat.
  • A hasogató fájdalom általában időjárás-változás esetén sújtja az ízületi problémákkal küzdő betegeket.
  • Sajnálatos, de az ízületi problémák csökkentik a motorikus finommozgásokat, a beteg számára a megszokott tevékenységek is nehézkesen végezhetőek el.
  • Az ízületi gyulladás általában a beteg terület környékén bőrpírral és kipirosodással jár együtt.
  • Krónikus esetben meszesedés és csontciszták alakulhatnak ki, illetve a folyamatos gyulladásos állapot előidézhet kóros súlycsökkenést is.

2.  Izombecsípődések

Az idegek szállítják az információkat az agy és a különböző érzékszervek között. Ha egy ideg becsípődik, akkor akadályba ütközik az információáramlás, tehát téves ingerek jutnak el az agyba a sérült idegpálya irányából. Ilyen esetekben végtaggyengeség, bizsergő érzés, zsibbadás, esetenként bénulás léphet fel. A becsípődött ideg általában fájdalommal jár, mely nemcsak helyi tüneteket produkál, hanem nagyobb területre kisugárzik.

3.  Sportsérülések

Ha bemelegítés nélkül vagy szabálytalanul végez gyakorlatokat, akkor előbb-utóbb valamilyen sportsérülés fogja megkeseríteni a napját. Természetesen ez a sporttevékenység intenzitásától is függ, hiszen a sakkozástól biztosan nem lesz bokaficama.

Melyek a leggyakoribb sportsérülések?

A leggyakoribb sportsérülések közé sorolható a bokaficam, az izomrándulás és az izomszakadások. Az intenzív megerőltetés és tartós terhelés is okozhat komoly sérülést, létrejöhet ízületi kopás, térd- vagy sarokfájdalom, de létrejöhet úgynevezett fáradásos csonttörés is. Ismert sportsérülés még  – sok más egyéb mellett – az Achilles-ín gyulladása, a bokaszalag-szakadás és a golfkönyök is.

Ha erős fájdalmai vannak, vagy nem múló sportsérülés érte, akkor ne habozzon, keresse fel Budapesten a reumatológia magánrendelést. Hiszen, ha jó kezekbe kerül, akkor hamarosan enyhülni fognak fájdalmai, és egészségügyi állapotát érintő életminősége is hamarosan javulásnak indulhat.