Tünetek, amikkel mindenképp érdemes neurológushoz fordulni

A neurológiai, azaz ideggyógyászati megbetegedéseknek számos olyan tünete van, ami egyébként más betegségre is utalhat, de ha azokra nem állítható fel megfelelő diagnózis, akkor érdemes neurológushoz is elmenni, erre jó lehetőség a neurológia magánrendelés Budapesten.

Az ideggyógyászati megbetegedések általában fájdalommal járnak. Hát-, nyak-, fejfájás, övsömör, az izomműködés zavarai, homályos látás, süketség, alvás- és tudatzavarok mind-mind neurológiai megbetegedésekre utalhatnak.

A neurológia az idegrendszer megbetegedéseivel foglalkozó orvosi szakterület, azaz a központi- és perifériás idegrendszer megbetegedéseivel összefüggésbe hozható fizikális állapotromlás vizsgálatával foglalkozó tudományág. Az orvost pedig, aki a neurológiai megbetegedésekre specializálódott, neurológusnak hívjuk. A neurológia magánrendelés feladata a neurológiai rendellenességek kivizsgálása, diagnosztizálása és kezelése.

A kórtörténet áttekintése után a szakorvos megvizsgálja a reflexeket, az érzékelést, idegek funkcionálását, az erőt, a koordinációt és a mentális állapotot is. A különböző tesztek elvégzése után megállapítható, hogy a betegség tünetei idegrendszeri eredetűek-e, illetve megállapítható a lokalizációja is, ezt követően készítik el a pontos diagnózist. Esetenként további tesztek szükségesek a diagnózis tökéletes felállítására, ami alapján kidolgozható a terápia formája.

Melyek a leggyakrabban előforduló neurológiai megbetegedések?

 • agyi érellátási zavarok, ilyen probléma a stroke,
 • mozgászavarok, például a Parkinson-kór,
 • a gerinc és a gerincvelő betegségei, például derékfájás vagy porckorongsérv,
 • epilepszia,
 • Sclerosis multiplex,
 • gyulladásos betegségek, például az agyhártyagyulladás,
 • az idegrendszer fejlődési zavarai, ide tartoznak többek között a gyerekkori pszichoszomatikus tünetcsoportok,
 • az idegrendszeri sérülések következményei,
 • eszméletvesztéses rosszullétek,
 • úgynevezett fájdalombetegségek, mint a fejfájás, az idegzsába,
 • valamint az idegrostok és az izmok betegségei,
 • vagy az anyagcsere betegségek neurológiai szövődményei.

Természetesen a neurológusok nemcsak rendelőkben és kórházakban dolgoznak, gyakran részt vesznek klinikai vizsgálatokban, kutatásokban. Ha pedig sebészeti beavatkozásra van szükség, akkor ezt az idegsebész fogja elvégezni.

Némely neurológiai megbetegedések terápiával kezelhetőek, de sajnos vannak olyanok, amelyek csak a betegség tüneteinek enyhítésében tudnak segíteni a beteg életminőségének megőrzése érdekében.

Több betegségcsoporthoz hasonlóan külön foglalkoznak a gyerekekkel, rájuk specializálódott a gyermek neurológia magánrendelés Budapesten.

Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja önmagán, vagy valamelyik szerettén, ne habozzon időpontot kérni neurológiai magánrendelésünkre, hiszen ezek a problémák maguktól nem oldódnak meg, a szakember viszont megnyugtató diagnózist és terápiát tud felállítani, ami már egy lépés a gyógyulás felé.