Fül orr gégészet

 

A fül-orr-gégészet az orvostudomány egyik ága. Ehhez a szakterülethez a szájüreg és a nyálmirigyek, a garat, a gége megbetegedései, a hangképzési zavarok, allergiás panaszok, a halló- és egyensúlyozó szervünk, az orr és melléküregei valamint a szaglás és ízérzés tartoznak. Leggyakrabban a középfül-gyulladás, a garat és gége fertőződése, gyulladása, az orr- és torokmandula megnagyobbodása, gyulladása, az orrpolip, az arcüreg-gyulladások fordulnak elő.

Mi állhat az állandó fülzúgás hátterében? Okozhatja-e fül orr gégészet probléma az állandó szédülést? A központi idegrendszer egyes betegségei is visszatükröződhetnek fül orr gégészet panaszokban, amelyeket képzett szakorvosaink tudnak diagnosztizálni, majd kezelni.  Forduljon hozzánk, ha többek között tartós fülfájás, torokfájás, orrdugulás, orrvérzés, erős horkolás, mandula-, orrmandula megnagyobbodást tapasztal, vagy hallásvizsgálatra van szüksége. Szakképzett és nagy tekintélyű fül orr gégész, illetve audiológus szakorvosaink várják Önt.

Fül orr gégészet:

Vizsgálatkor a fül orr gégész szakorvos felveszi a páciens anamnézisét – korábbi betegségeit, panaszait. Ezután következik a fül külső hallójáratai, dobhártyák, a fül után az orr melléküregeinek vizsgálata, majd a torok vizsgálata a szájüreg, torokmandulák, valamint a garat érintésével. A gégét előzetes egyeztetés után esetleges érzéstelenítő spray segítségével vizsgálják.

Mi történik egy általános fül-orr-gégészeti vizsgálat során?

A fül-orr-gégész szakorvos részletesen tájékozódik a korábbi betegségeiről, majd az alábbiakat teszi:

  • Fül: külső hallójáratok, dobhártyák vizsgálata. Szükség esetén fülmosás, leszívás. (Hallás)vizsgálat hangvilla és/vagy tympanométer segítségével.
  • Orr: külső orrkonfiguráció, valamint a melléküregek feletti kopogtatási érzékenység vizsgálata. Szükség esetén orrmelléküreg röntgen vizsgálatot végzünk. Orrspekulummal – szükség esetén endoszkóp segítségével – endonasalis (az orron belüli) vizsgálat, szükség szerint a váladékok leszívása, tenyésztése, váladékvétel.
  • Torok: a szájüreg áttekintése, nyelvlapoccal a torokképletek vizsgálata, a torokmandulák (tonsilla) vizsgálata és azok exprimálása, valamint a garat (epipharynx) vizsgálata. Amennyiben a mandulákból vagy azok maradványaiból (residuum) váladék exprimálható, illetve gócbetegségre van gyanú, akkor a mandulákból tenyésztésre mindenképpen váladékot veszünk.
  • Gége: csak előzetes tájékoztatás után vizsgáljuk, mert ehhez a vizsgálathoz a páciens együttműködésére is szükség van. Amennyiben nem sikerül, úgy helyi érzéstelenítéssel újra megkíséreljük a vizsgálatot. Ugyanígy végezzük a garat (epipharynx) vizsgálatát is.
  • Végül a nyak, a parotis régiók, nyaki nyirokcsomók áttapintását végezzük.

 

Szakorvos

fül orr gégészet

DR. PÉTER RÓBERT

FÜL-ORR-GÉGÉSZ,
AUDIOLÓGUS
SZAKORVOS

Rendelési idő:
Hétfő: 14:00-16:00

Kérjen időpontot
Az időpontfoglalás után visszahívjuk Önt. Kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amin el tudjuk érni.


Fül orr gégészet magánrendelés

Kérjen időpontot!
Budapest, 1011 Corvin tér 2. | +36 1 950 9219 | +36 70 381 9134 | info@corvinorvosirendelo.hu Kérjen időpontot most!
Hello. Add your message here.
-->