Kardiológia

Az idejében elvégzett, fájdalommentes kivizsgálással akár komoly bajok is megelőzhetőek, vagy időben kezelhetőek. Egyes tüneteket, mint a mellkasi fájdalom, légszomj, szabálytalan szívverés, lábdagadás, szédülés, fáradékonyság, hajlamosak vagyunk a stressznek betudni, pedig szívbetegség vagy szívelégtelenség is állhat mögöttük. A kardiológiai kivizsgálás szív- és érrendszeri rizikófaktorok felméréséből, szakorvosi vizsgálatból, nyugalmi és terheléses EKG-ból, szív ultrahang vizsgálatából áll. A nyugalmi és terheléses EKG a szív elektromos vezetési képességéről, a szívizom keringéséről, oxigénellátásáról ad tájékoztatást, kizárja vagy alátámasztja a rettegett szívizom infarktushoz vezető koszorúér szűkületet. A szív ultrahang vizsgálata során teljes képet kapunk a szívről, amellyel a szívüregeket, az azokat határoló falakat, a billentyűket és a szívburkot vizsgáljuk. A korai diagnózis és kezelés életmentő lehet!

Mire terjed ki a kardiológiai vizsgálat?

Magánrendelőnkben a vizsgálat kitér a kardiovaszkuláris-, billentyű betegségekre, illetve ritmuszavarokra. Ennek keretében történik fizikális vizsgálat, EKG vizsgálat. Rizikófaktorral rendelkező, valamint rendszeres sportot végző pácienseknél echocardiographia és terheléses EKG végzésére is van lehetőség. Panaszos betegek esetén teljes körű noninvazív kardiológiai kivizsgálás történik budapesti magánrendelőnkben, emellett foglalkozunk kardiológiai betegséggel küzdő páciensek hosszú távú gondozásával.

Hogy történik a kardiológiai vizsgálat?

Páciens vizsgálatakor először részletes belgyógyászati anamnézis felvétel történik, kiemelve a kardiológiai panaszokat, majd teljes fizikális vizsgálatot végzünk vérnyomás és pulzusméréssel.

  • 12 elvezetéses nyugalmi EKG készítése is a vizsgálat része.
  • Transtoracalis echocardiographia elvégzése szakma szabályainak megfelelően.
  • Kerékpár ergometria elvégzése szakma szabályainak betartása mellett.
  • ABPM (24 órás vérnyomás) monitorozás megszervezése és a vizsgálat kiértékelése magas vérnyomás gyanú esetén.
  • Holter (24 órás EKG) monitorozás megszervezése és a vizsgálat kiértékelése ritmuszavar gyanúja esetén.
  • Életmód tanácsadás.

Amennyiben szükséges, gyógyszeres terápiát írunk elő, vagy meglévő gyógyszeres terápiát módosítunk és az újra megtanítjuk a pácienst. A betegdokumentáció számítógépes rendszeren történik, elektronikus tárolás mellett a páciens papír formátumban kapja kézhez a leletet.

Szívbetegség kivizsgálása és terápiája

A legfontosabb a szív- és érrendszeri rizikófaktorok felmérése (családi előfordulás, panaszok szív eredetre utalhatnak, cukorbetegség), majd a fizikális vizsgálat következik EKG-val, szívultrahang és terheléses EKG vizsgálattal.

Magasvérnyomás betegség (hypertonia) diagnosztikája:

  • szakorvosi vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang vizsgálat, 24 órás vérnyomás monitorozás (ABPM) és kiértékelése.

Magas vérnyomás gyanú esetén a panaszok között 140/90Hgmm feletti vérnyomásmérések, gyakori tarkótáji fejfájás, szédülés, kipirulás, fáradékonyság szerepel.

Koszorúér betegség (ISZB) diagnosztikája:

  • szakorvosi vizsgálat, szívultrahang, nyugalmi és terheléses EKG vizsgálat.

Ha rendszeresen mellkasi fájdalomtól szenved, csökken a terhelhetőség, fáradékonyság jellemzi, gyanakodjon koszorúér betegségre.

Szívbillentyű betegségek (vitiumok) diagnosztikája:

  • szakorvosi vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang vizsgálat

Gyanakodjon, hogy érintett a betegségben szívzörej, mellkasi fájdalom, fulladás, csökkenő terhelhetőség, súlyos esetben lábdagadás esetén.

A terápiás lehetőségek között mindegyik betegség esetében éppúgy szerepel életmód-tanácsadás, mint gyógyszeres kezelés. Előfordulhat, hogy további kórházi kivizsgálást javaslunk.

Szakorvos

DR. KÓSA ÉVA

KARDIOLÓGUS
SZAKORVOS

Rendelési idő:
Csütörtök 15.30-20.00

Kérjen időpontot
Az időpontfoglalás után visszahívjuk Önt. Kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amin el tudjuk érni.


Kérjen időpontot!
Budapest, 1011 Corvin tér 2. | +36 1 950 9219 | +36 70 381 9134 | info@corvinorvosirendelo.hu Kérjen időpontot most!
Hello. Add your message here.
-->