SEBÉSZET / ÉRSEBÉSZET

A visszeresség népbetegség. Magyarországon a lakosság 40-75 %-át érinti. Kialakulásában – főként az un. primer formában – döntően genetikai okok (szülők, nagyszülők érintettsége) játszanak szerepet, a másodlagos formák (leggyakrabban mély vénás trombózisok után) ritkábbak. Az örökletes okok mellett bizonyos (hajlamosító) tényezők gyorsíthatják, és súlyosbíthatják a betegség kialakulását. Ezek közül legjelentősebbek a mozgásszegény életmód, adott foglalkozások (tartós állás, ülést igénylő munkák) és az elhízás, tehát a civilizációs ártalmak. A betegség kezelése annak súlyosságától, illetve a megjelenési formájától függ. Az enyhébb formák (mellékági, vagy az ún. seprűvénák) döntően esztétikai problémákat okoznak. Ilyenkor elégséges a testsúly csökkentése, sportolás, úszás. A tágult mellékágak, seprűvénák, ill. un. retikularis varixok sclerotiáló kezeléssel (injekció, vagy lézer) eltüntethetőek. Hasznos segítség lehet a speciális visszérharisnyák viselése. A betegség tünetei (fájdalom, gyulladás) kenőcsökkel, gyógyszerekkel csökkenthetőek, de természetesen a visszértágulatokat nem mulasztják el. Előrehaladottabb esetben csak a műtét hoz megoldást. Természetesen az operáció esztétikai javulást is eredményez. A korábban alkalmazott hosszú metszéseket, több hetes lábadozást, gyakori kiújulást – amelyek emléke a betegekben – érthetően – az operációk ellenzését váltja ki –, a napjainkban alkalmazott korszerű műtéti technikák kiküszöbölték.

Az aranyérről általában

Az aranyerek kialakulását – a visszerességhez hasonlóan – civilizációs okokra vezethetjük vissza. Ezek között leggyakrabban a kevés rostot tartalmazó, fűszeres, puffasztó étrend, székrekedés és mozgásszegény életmód szerepel. Nem ritka esetben az említett kiváltó tényezőkön kívül a háttérben végbéldaganat húzódhat meg, ezért az aranyerek kezelése előtt az esetleges rosszindulatú folyamatot kell kizárni, esetenként a teljes vastagbéltraktust át kell vizsgálni.

A kezelés a betegség stádiumától függ. Enyhe tünetek esetén diéta mellett gyógyszeres kezelést, kúpokat javasolunk. A II-III stádiumban a legelterjedtebb kezelési mód az un. Barron ligatura, amely a csomók gumigyűrűzését jelenti. A IV. fázisban már csak műtéti kezeléstől várható gyógyulás. A hagyományos műtéti eljárás során altatásban, vagy gerinc közeli érzéstelenítésben az aranyeres csomót tápláló artériát elöltjük, és a csomót kimetsszük. Ezt végezhetjük szikével, diatermiás berendezéssel, ill. lézerszállal. Mindhárom eljárás során sebfelület keletkezik, mely néhány hét alatt gyógyul.

Érsebészet

Alsóvégtagi panaszok (fájdalom, duzzanat, hajszálerek, nagyobb visszértágulatok jelenléte) esetén részletes érsebészeti vizsgálattal, dopplerrel, duplex Ultrahang-vizsgálattal kiegészítve. Visszeresség esetén helyben – a betegség kiterjedtségétől függően – lehetőség van injekciós- hab, ill. radiófrekvenciás sclerotizáló kezelésre, műtéti igény esetén kivizsgálás műtéti előjegyzés hagyományos, vagy lézeres műtétre.

Sebészet

  • ambulánsan végezhető műtétek elvégzése: benőtt köröm, jó-és rosszindulatú bőrelváltozások kimetszése, szövettani vizsgálattal
  • végbéltáji panaszok
  • fájdalom, viszketés, vérzés okának tisztázása, proktológiai kivizsgálás, szükség esetén Barron ligatura, ill. hagyományos, vagy lézeres aranyérműtétre előkészítés

 

Szakorvosok

DR. SÁNDOR FERENC

SEBÉSZ,ÉRSEBÉSZ
SZAKORVOS

Rendelési idő:
Kedd:
15.00-17.00

DR. BOGNÁR JÁNOS

SEBÉSZ,ÉRSEBÉSZ
SZAKORVOS

Rendelési idő:
Csütörtök:
8.00-10.00

Kérjen időpontot
Az időpontfoglalás után visszahívjuk Önt. Kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amin el tudjuk érni.


Kérjen időpontot!
Budapest, 1011 Corvin tér 2. | +36 1 950 9219 | +36 70 381 9134 | info@corvinorvosirendelo.hu Kérjen időpontot most!
Hello. Add your message here.
-->