UROLÓGIA

  • Mert Ön fiatal, a riasztó statisztikai adatok pedig azt mutatják, hogy 20 és 40 év közötti korban jelentkezik a legnagyobb százalékban a hererák, amely korai diagnózisa életmentő, így véglegesen gyógyítható.
  • Mert az egészséges és jó szexuális élet fontos Önnek és az ezzel kapcsolatos legkisebb zavarnak is jelentősége lehet. Előfordulhat, hogy megválaszolatlan kérdései vannak furcsa testi tüneteiről és szakember segítségét szeretné.
  • Mert Ön középkorú, vannak kezelt és jól karbantartott betegségei és szeretné tudni, hogy ezek hogyan befolyásolják a férfiasságát, mit tehetne, hogy ennek megőrzése a legjobban sikerüljön.
  • Mert Ön már túl van a férfikor felén és prosztata betegségek fenyegetik, amely sajnos idehaza is népbetegség. Tudni szeretné, hogy panaszai az idősödő férfikor természetes velejárói, vagy valódi betegséget jelentenek. Ha egyáltalán nincs panasza, akkor milyen egy szűrővizsgálat, amellyel megelőzhető, illetve jól kezelhető a prosztata betegség.
  • Mert Ön egy vonzó külsejű nő és nem szeretné, ha vizelettartással, vagy vizeletürítéssel kapcsolatos problémái bármikor betét viselésére kényszerítenék.
  • Mert Ön akár férfi, akár nő, urológiai betegségben szenved, kezelésével meg van elégedve, de szívesen meghallgatná egy másik szakember véleményét, vajon a gyógyítása a legjobb úton halad-e.
  • Mert Ön elégedetlen beteg, aki végre megoldást szeretne urológiai problémájára.

Mire terjed ki az urológiai vizsgálat?

Először fontos a páciens anamnézisének felvétele, vagyis megismerni és feltérképezni az előzményeket, kórtörténetet, amely tartalmazza a családi anamnézist, illetve minden eddigi urológiai vizsgálati eredményt, kezelést, esetleg műtétet. A frissen ürített vizeletből tesztcsíkkal a gennysejtek, illetve a vörösvértestek is kimutathatók. A fizikális vizsgálat kiterjed az életfunkciókra, az urológiai szervek testfelszíni megtekintésére és ezek megtapintására. A női betegeknél – a szakmai szabályok betartása mellett -, a konzultáció fontos része a hüvely fizikális vizsgálata. A rendelkezésre álló ultrahang készülék hasi fejével – ha szükséges – a vesék láthatóvá tehetők és a telt hólyag vizsgálható.

Fontos a vesében a kő, daganat, pangás észlelése, hólyagban ezeken kívül a visszamaradt vizeletmennyiség meghatározása. Invazív beavatkozásra (vágás, vagy szúrás általi behatolás) a rendelő nem alkalmas, kivéve a diagnosztikus húgycső katéterezést, melyhez a beteg felvilágosítás utáni írásbeli beleegyezése szükséges. Sebkötözés, varratszedés szintén történhet a rendelőben. Az eredmények dokumentálása a komputeres formában kötelező. Ha a betegség további vizsgálatokat, kezelést nem igényel, akkor tanácsadás vagy recept felírás jelenti a kezelést.

Ha kiegészítő képi vizsgálat szükséges, páciensünket a velünk szerződésben álló intézménybe irányítjuk, a kiegészítő laborvizsgálatok viszont helyben elérhetők rendelőnkben. Ha sürgős fekvőbeteg osztályos beutalás szükséges, a megfelelő helyre irányítjuk a pácienst beutalóval.

Előjegyzéses műtétnél a rendelő feladata a betegirányítás. Sem a magán, sem az OEP által működtetett urológiai járóbeteg rendelőbe nem szükséges beutaló.

Nem szégyen beszélni róla: férfi merevedési zavar

Az urológiai betegségek jelentős része az intim szférába tartozik. Hosszú múltja van annak, hogy ezeket a panaszokat a legtöbben szégyellik és nem beszélnek róla még családon belül sem, nemhogy idegenek előtt. Éppen ezért nyugodt körülmények, csend, a külső világ kirekesztése – ezek szükségesek az urológiai tünetek feltárásánál.

Különösen két betegségcsoport van, amelyről nem szívesen beszélünk: a férfiak pénisz merevedési zavara, míg a nőknél a vizelet inkontinenciája. Pedig mindkét betegség gyógyítható és ezzel az önbecsülés helyreállítható, de ehhez szükséges a beteg őszintesége és az orvos empátiája. A férfiak merevedési zavara lehet pszichés gátlás következménye, ez inkább a fiatalabb korra jellemző, és lehet általános érbetegség része. A merevedés normális működése ugyanis csak úgy lehetséges, ha a férfi nemi hormonok szintje rendben van, és a kellő ingerhatás után a pénisz vérrel tud megtelni, ez adja feszülését, megkeményedését. Ha az erek rugalmassága romlik, ez a funkció károsodik. Sajnos az is a precíz orvosi megfigyelések közé tartozik, hogy a merevedési zavar után néhány évvel gyakrabban jelentkeznek más érbetegségek, mint a szívinfarktus, vagy az agyvérzés. Elterjedt ezért az a vélemény, hogy a merevedési zavar megelőzi az általános szív- és érbetegséget, vagyis a pénisz a „szív antennája”, jelzését komolyan kell vennünk.

A Budai Corvin Rendelő körülményei, a vizsgálati lehetőségek adottak a merevedési zavar kivizsgálására, a gyógykezelés megindítására és követésére.

Kényes női kérdés: inkontinencia

Legalább ilyen kényes kérdés a női inkontinencia. Először csak egy-két csepp vizeletvesztést jelent, köhögéskor, nevetéskor, sietős lépteknél, amelyet eleinte egy tisztasági betét is megold. A végleges megoldás halogatása azonban itt sem célravezető, jobb eredményt hoz, ha idejekorán kezeljük a bajt. Először tornával, életmód változtatással is megoldódnak a panaszok, később azonban már csak a műtét segít, de a beavatkozás nem megterhelő és hosszú évekre megoldja a problémát.

Ne halogassuk a szégyellnivaló betegségek feltárását és a megoldást. Az első lépés, ha telefonon bejelentkezik a rendelésre.

Prof. Dr. Pajor László

Szakorvos

PROF. DR. PAJOR LÁSZLÓ

UROLÓGUS
SZAKORVOS

Rendelési idő:
Szerda: 15.00-18.00 h-ig
Péntek 9.00-18.00 h-ig

Kérjen időpontot
Az időpontfoglalás után visszahívjuk Önt. Kérjük, olyan telefonszámot adjon meg, amin el tudjuk érni.


Kérjen időpontot!
Budapest, 1011 Corvin tér 2. | +36 1 950 9219 | +36 70 381 9134 | info@corvinorvosirendelo.hu Kérjen időpontot most!
Hello. Add your message here.
-->